​Legoland DC Pazarlama Müdürü Aydan Alboğa Uslu Röportajı

"Türkiye Şu An Merlin Entertainment’ın Odağındaki Ülkelerden Biri"


Yayımlanma : 10.02.2016
Legoland DC Pazarlama Müdürü Aydan Alboğa Uslu Röportajı

Legoland Discovery Centre hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?
Legoland Discovery Center’ı 30 Temmuz’da açtık ve şuan hali hazırda 6 bini aşan yıllık üye sayımız var. Sea Life satın alınırken, burada Legoland DC projesini gerçekleştirmek de zaten hedefler arasındaydı. Yurtdışında genellikle iki hatta üç markayı aynı alanda açarak onların sinerjisinden yararlanmak gibi bir mantık vardır. Takım avantajlı ortak bilet satışları gerçekleştirilir. Bazı pazarlama iletişimi mecralarını birlikte kullanılır ve onun getirdiği bir de sinerji olur. Biz de burada o sinerjiden faydalanmaya çalıştık. Zaten bakıldığında Sea Life ile ortak bir hedef kitlemizin bulunduğu söylenebilir. Biz Legoland DC olarak, 3-10 yaş arası çocuklu aileleri hedefliyoruz. 3 yaş altı çocukların kullandıkları ünite sayısı biraz daha sınırlı olduğundan onlar ücretsiz girebiliyorlar. 14 yaşına kadar çocukları kabul ediyoruz ama ünitelerimiz 10 yaşından sonrasına çok hitap eden alanlar değil açıkçası. Çocukları tek başlarına almıyoruz yanlarında mutlaka yetişkin olması gerekiyor. Belki bu açıdan Sea Life ile biraz farklılaşıyoruz diyebilirim. Aslında onlar da bizim gibi daha çok çocuklu aileleri hedefliyorlar ama yetişkinler yanlarında çocukları olmadan alana giriş yapabiliyor. Biz çocukların aileleriyle kaliteli vakit geçirmesini hedeflediğimizden ve biraz da çocukları korumak amacıyla yetişkinlerin ziyaretlerini yanarında çocukları yoksa kabul etmiyoruz. Ancak ayda bir defa yetişkinlere özel bir etkinlik düzenliyoruz. Lego seven yetişkinler de bu etkinlik çerçevesinde burada kaliteli vakit geçiriyorlar. Ocak ayından itibaren bu etkinliği iki ayda bir gerçekleştirmek gibi bir planımız var. Çünkü böyle bir etkinlik yapıyorsak, bunu en iyi şekilde gerçekleştirmek istiyoruz ve ziyaretçilerimizin bu etkinlikten en üst seviyede keyif almalarını istiyoruz. Dolayısıyla bu hazırlıkları yapmak da biraz daha uzun zaman gerektiriyor. Daha kapsamlı bir hale getireceğimiz bu yetişkin gecelerinin ilkini de 8 Ocak’ta gerçekleştireceğiz.

Legoland Discovery Centre çocuklar ve yetişkinler için nasıl bir anlam taşıyor?
Çocuklar burada sürekli olarak Legolarla oynamanın yanı sıra birbirleriyle de oynayarak sosyalleşebiliyor. Örneğin, çocuğunuza Lego oyuncakları alıp evde oynamalarını da sağlayabilirsiniz. Ancak çocuğun evde kendi kendine bu oyuncaklarla oynaması ile burada yaşıtıyla araba yarıştırmasının hazzı aynı olmaz. Çocuk burada belki daha önce hiç görmediği yaşıtlarıyla iletişim kurmayı da öğreniyor. Bir çocuk buraya geldiği zaman sıkılmadan en az 3 – 4 saat vakit geçirebiliyor. Bu bağlamda, çocukları alana aileleriyle birlikte aldığımızdan yetişkinleri de düşünerek onlara özel alanlar da oluşturduk. Ücretsiz wifi bağlantısının olduğu bir kafemiz var mesela. Aileler çocuklarıyla geçirdikleri vakitten arta kalan zamanda burada vakit geçirebilirler.

Legoland DC Türkiye’de sadece burada mı?
Evet sadece burada. Ortadoğu’da ya da Balkanlar’da Legoland DC yok. Şuan bulunduğumuz coğrafyadaki tek işletme biziz. Bize en yakın Almanya ve İngiltere’de merkezler var.

Merlin Entertainments Group Yeni Açılışlar Sorumlu Direktörü James Burleigh Legoland’ın açılışında Madame Tussauds, The Eye Brand ve Dungeons'ı da Türkiye'ye getirmek istediklerini açıklamıştı. Bunlarla ilgili bir çalışma var mı?
Türkiye şu an Merlin Entertainment’ın odağındaki ülkelerden biri. Hem ekonomik anlamda hem de çocuk sayısı anlamında uygun yapı da mevcut çünkü. Bu anlamda, uygun yerler olursa ilgileniliyor. Benzer yapıda da düşüncelerimiz mevcut. Zaten böyle projelerin içinde olmak istiyoruz, yeni şeyler yapmak istiyoruz ki sektör büyüsün, insanlara yeni istihdam olanakları sağlansın. Dolayısıyla, buradaki ekip de bu tarz projelere aracı olmak için çalışmalar gerçekleştiriyor diyebilirim.

Legoland Discovery Center İstanbul olarak kısa ve uzun vadedeki hedefleriniz nelerdir?
Şuan pazarda yeni bir marka olduğumuzdan bilinirliğimiz çok üst düzeyde değil. Lego markası biliniyor ancak Legoland Discovery Centre pek fazla bilinmiyor. Dolayısıyla bizim ilk yıldaki öncelikli hedefimiz, markamızı tanıtmak ve pazarda beli oranda bir bilinirliğe erişmek.
Ayrıca müşteri memnuniyetine de çok önem veriyoruz. Burada hizmet verdiğimiz kişiler, buradan mutlu ayrılsınlar istiyoruz. Aslında şuan 13 Legoland DC içerisinde müşteri memnuniyeti konusunda Dünya’da birinci sıradayız. 99.4 gibi iddialı bir başarı oranımız var. Yeni açılmış bir işletme için bu gurur ve keyif verici. Bu anlamda hedefimize sayısal olarak da ulaştık diyebilirim.

Brick Factor Etkinliği ile Shining Star Awards Eğlence Ödülleri’nde ‘En İyi Etkinlik’ kategorisinde ödül almaya hak kazandınız. Bu etkinlikten biraz bahsedebilir misiniz?
Nisan 2015’de gerçekleşen “Brick Factor “, Legoland Discovery Centre’da çalışacak olan model yapım uzmanını bir yarışma ile seçtiğimiz etkinlikti. Sosyal medyadan, kariyer sitelerinden ve çeşitli broşürlerden duyurduğumuz bu etkinlikte adaylardan Lego parçalarından farklı modeller yaparak, yeteneklerini sergilemelerini istedik. Merkezde çocuklara model yapma tekniklerini öğretecek, yeni modeller yapıp sergileyecek olan bu kişinin seçimi aslında bir insan kaynakları süreci iken bu markanın pazara girişte bilinirliğini artıracak, markanın eğlenceli dünyasına uygun renkli ve eğlenceli tam günlük bir etkinliğe dönüştü. Lego parçalarından önce bir hayvan, sonra İstanbul’u anlatan bir eser, son etapta da kendilerini anlatan bir model yaptılar. Bütün Legoland Discovery Centre çalışmalarında olduğu gibi işin içinde yine çocuklar vardı. Yarışmacıları değerlendiren 3 jüriden biri çocuktu, yarışma boyunca yapılan eserleri ve yarışmacıların performanslarını iletişim becerisi, model yapım yeteneği ve genel özellikleri bakımından değerlendirdi. Çocuklar için aynı zamanda bir Lego oyun alanı oluşturuldu, Legoland’in maskotu Bertie gün boyunca yarışmaları izleyen çocukları ve yetişkin misafirleri eğlendirdi. Yarışmayı seyredenlere MC’nin konuşmalarında ve alanda kurulan barkovizyondan Legoland Discovery Centre İstanbul tanıtıldı. Etkinliğe magazin dünyasının ünlü isimleri Sitare Akdilek, Ayşe Kucuroğlu, Revna Demirören, Elif Gönlüm ve Zeynep Ilıcalı çocukları ile birlikte katıldılar. Bu etkinlikle hem pozisyona uygun aday bulduk hem de Legoland Discovery Centre İstanbul'un tanıtımı başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş olduk.
Bu etkinlik benim Legoland’a geldikten sonra yaptığım ilk işlerden biriydi. Çok emek harcadık. Özellikle globale bağlı çalıştığımız için belli zorluklarla karşılaştık. Çünkü onların alıştıkları belli kalıplar var. Ancak buranın dinamikleri alışılandan biraz daha farklı. Onları ikna etmek anlamında çok çaba harcamak gerekti. Sonuç olarak organizasyon çok keyifli geçti. Hedeflere ulaşıldı. Ve sonrasında da böyle bir ödülle tescillenmek çok gurur vericiydi.

 

 

Yorumlar


Sadece üyeler yorum yapabilir.
[Giriş Yap] & [Üye Ol]

Henüz yorum yapılmamış.